Mijn favorieten

Energielabel (EPA)

 Wie z’n huis verkoopt heeft een energielabel (EPA) nodig.

Met een energielabel kunnen kopers en huurders eenvoudig zien of een woning zuinig of onzuinig is. Handig, want een keuze voor een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus  beter voor het milieu.


KLASSEN
Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is vergeleken met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis is goed geïsoleerd en heeft dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen.

HOE HOGER DE SCORE HOE MEER HET HUIS WAARD IS!!!!

Met deze nieuwe verplichting is het voor huiseigenaren extra aantrekkelijk te investeren in goede isolatie (van dak, ramen, vloeren en muren) en energiezuinige installaties zoals HR cv ketels, zonneboilers, zonnepanelen, warmte terugwin installaties enz.


CHECK HIER HET VOORLOPIGE ENERGIELABEL VAN UW WONING

­
De Europese Commissie heeft in 2014 besloten dat er vanaf 1 januari 2015 bij verkoop of verhuur van een woning een energielabel moet worden overhandigd en er niet meer mag worden afgezien van een energielabel.

  • Elke woning in Nederland die nog geen energielabel heeft, heeft een “voorlopige” energielabel met vooraf ingevulde kenmerkwaarden op basis van woningtype, bouwjaar en woonoppervlakte. Dit hoeft dus niet te kloppen!!
  • Als de woningeigenaar een definitief Energielabel nodig heeft, op basis van de wettelijke verplichting, gaat de eigenaar naar de webapplicatie en controleert de woningkenmerken. Als deze niet kloppen of aangevuld moeten worden, kan de woningeigenaar zelf de kenmerken aanpassen.
  • De eigenaar hoeft alleen de onderbouwing (bewijslast) aan te leveren voor de woningkenmerken die de webapplicatie aangeeft. Het gaat in dit geval om een aantal woningkenmerken die afwijken van de oorspronkelijke bouwjaarkenmerken. Hierbij moet men denken aan dubbele beglazing in een oudere woning, een HR + CV-ketel, zonnecollectoren etc.
  • Een erkend deskundige beoordeelt of de onderbouwing voldoende aannemelijk is. Als dit het geval is, koppelt hij dit terug naar de eigenaar en vraagt om aanvullende bewijsstukken ter onderbouwing.
  • Zodra de onderbouwing wel voldoende aannemelijk is, valideert (goedkeuren) de erkend deskundige de bewijsstukken en registreert het energielabel via de applicatie.
  • Het “definitief” Energielabel wordt naar de woningeigenaar gestuurd.

HOE REGEL JE EEN ENERGIELABEL?

Het aanvragen van een energielabel:
Woningeigenaren kunnen met behulp van hun DigiD gemakkelijk een energielabel aanvragen via de website www.energielabel.nl. De geschatte gegevens uit het systeem dient u te controleren en zo nodig aan te passen. Indien u gegevens aanpast dient u ook bewijzen en/of foto’s mee te sturen, bijvoorbeeld van dubbele beglazing. U selecteert vervolgens een erkend deskundige die de door u ingevulde gegevens gaat bekijken en controleren. Na het versturen van de gegevens ontvangt u meestal binnen enkele dagen het definitieve energielabel.
Voor bedrijven geldt dat een label vastgesteld moet worden door een gecertificeerde inspecteur.

Kopers hebben recht op een energielabel. Heeft het te koop staande huis geen energielabel? Of heeft u hier vragen over? Vraag er naar bij de verkoper of uw NVM-makelaar.

OVERDRACHT

Bij verkoop of nieuwe verhuur moet de verkopende partij het voorlopige energielabel definitief gemaakt hebben. Dat kan eenvoudig online en kost enkele euro's tot een paar tientjes. Als een definitief label bij verkoop of verhuur ontbreekt, riskeert de verkoper een boete van maximaal 405 Euro. Het voorlopige energielabel is een schatting. De schatting is gebaseerd op gegevens van het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. De praktijk kan anders zijn: een woning kan een beter of slechter energielabel hebben.

Bij het energielabel zit een standaardlijst met energiebesparende maatregelen: zoals aanschaf van energiezuinige HR-ketels. Wie grondig werk wil maken van een energiezuinige woning kan een besparingsadvies op maat aanvragen; een EPA advies (Energie Prestatie-Advies),

BOETE

Per 3 juli 2019 is het boetebeleid bij het energielabel voor woningen veranderd. Woningverkopers krijgen direct een boete als het energielabel ontbreekt, terwijl het voorheen een voorwaardelijke geldstraf was. De boetebedragen gaan wel omlaag.

Geen mogelijkheid om overtreding te herstellen
Verkopers van woningen moeten bij een transactie een geldig energielabel beschikbaar stellen aan de koper. De ILT legt voortaan een bestuurlijke boete op. Hierbij krijgt de verkoper géén mogelijkheid meer om de overtreding achteraf te herstellen.
De rechter bepaalde eerder dat er géén last onder dwangsom opgelegd mag worden als de woning eenmaal is verkocht. Dit omdat de verplichting geldt op het moment van verkoop. Wanneer dat moment voorbij is, kan de verkoper de overtreding niet meer herstellen. Een last onder dwangsom is dan onuitvoerbaar.

Als het energielabel ontbreekt, kan de ILT voortaan een boete geven van €170 aan particulieren en €340 aan organisaties. Dit was €405 voor iedereen. De reden voor de verlaging is dat de boete voortaan direct wordt opgelegd.

Momenteel heeft ruim 90% van de verkopers een energielabel beschikbaar bij de verkoop van de woning.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend en informatief gesprek.

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring